Hoe organiseer ik een begrafenis met kleine opkomst

In deze tijden van Covid-19 is het niet meer mogelijk om met een grote groep mensen bij elkaar te komen om fysiek afscheid te nemen van een overleden dierbare. In deze blog bespreken we wat u kunt doen om toch een waardig afscheid te organiseren in een uitvaart met een kleine opkomst.

Restricties vanwege Corona

De huidige situatie met het wereldwijde Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat we in Nederland niet langer een grote uitvaart kunnen organiseren vanwege het gevaar op besmetting. Aanvankelijk was er sprake van dat er maximaal honderd personen bij elkaar mochten komen. Door het grote gevaar dat het virus vormt is dit door de branchevereniging voor uitvaartondernemingen recent naar beneden gebracht tot dertig personen die – net zoals in alle openbare situaties – ook nog eens anderhalve meter afstand van elkaar dienen te bewaren.

Wat kan ik doen?
Hoewel het belangrijk is om deze regels in acht te nemen, om onze samenleving te beschermen, is het tevens belangrijk om nog steeds waardig en mooi afscheid te kunnen nemen van onze dierbare overledenen.

Er is natuurlijk de optie om door middel van het gebruik van technologie mensen vanuit hun huis digitaal aanwezig te laten zijn. Door het plaatsen van een camera kunnen alle belangstellenden op deze manier toch luisteren naar de verhalen en speeches die zo belangrijk zijn in het samen verwerken van een verlies.

Maar daarnaast zijn er ook creatieve oplossingen te verzinnen. Zo kunt u ervoor kiezen om alle digitale gasten te representeren in de vorm van een roos of andere bloem met daaraan een kaartje waarop bijvoorbeeld een fijne herinnering staat. Deze kunt u dan na de dienst aan de digitale gasten opsturen als aandenken aan het afscheid. Ook het van tevoren verzamelen van kaartjes van de niet-aanwezige gasten is een optie.

In moeilijke tijden moeten we creatief blijven en ons blijven realiseren dat we samen elkaar troost en verwerking kunnen bieden.

Moet u in deze periode een dierbare begraven of laten cremeren en heeft u vragen over wat er mogelijk is, of wilt u een idee dat u heeft bespreken? Neem dan contact op met Uitvaartverzorging Meijer-Dam uit Duivendrecht.

Feed