Blijf niet in de kou staan bij de voorbereiding van een begrafenis of crematie

Het laatste afscheid van uw dierbare is een verdrietig moment, maar een goed verzorgde uitvaart kan toch voor mooie herinneringen zorgen. Een persoonlijke uitvaartplechtigheid of een gepaste muziekkeuze kan een groot verschil maken tijdens het rouwproces. Maar waar moet u beginnen qua voorbereidingen en kunt u hier hulp bij krijgen? Wij beantwoorden graag deze vragen om het hele proces iets makkelijker voor u te maken.

Waar moet ik beginnen?

U moet tijdens deze moeilijke tijd veel beslissingen maken. Hierbij houdt u natuurlijk rekening met de wensen van de overledene en de nabestaanden. Ook uw budget en de vraag of er sprake is van een uitvaartverzekering zal invloed hebben op uw keuzes. De volgende zaken zullen aan bod komen bij het regelen van een uitvaart:


  • Begrafenis of crematie. Wellicht heeft u dierbare hier voor het overlijden zelf al een voorkeur voor aangegeven, maar anders is de keuze aan u. Veel mensen vinden het fijn dat ze na een begrafenis een plek hebben om te bezoeken, maar ook na de crematie kunt u een mooi moment creëren bij het uitstrooien van de as. Een crematie is een stuk voordeliger dan een begrafenis. Ook een natuurbegrafenis behoort tot de mogelijkheden.
  • Afscheidsbijeenkomst. Hierbij gaat het ten eerste om de locatie. Kiest u voor een uitvaartcentrum, een gebedshuis of een favoriete plek van de overledene? Ook de invulling van de ceremonie is erg belangrijk. Denk hierbij aan de plechtigheid, eventuele toespraken, de bloemen, de muziek en iets te eten en drinken.
  • Uitvaartkist. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor diverse budgetten, zoals een eenvoudige houten kist, een rijkelijk bewerkte kist of een milieuvriendelijk exemplaar.
  • Vervoer. U kunt kiezen voor verschillende merken en kleuren rouwauto’s, maar eventueel ook ander vervoer, zoals een koets. Daarnaast kunt u natuurlijk de route bepalen en beslissen of er volgauto’s zullen zijn.
  • Rouwberichten. Hiermee stelt u anderen op de hoogte van het overlijden van uw dierbare. Dit kan gedaan worden in de vorm van een rouwbrief of -kaart of een advertentie in de lokale krant, maar natuurlijk zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden voor online rouwberichten.
  • Rouwbezoek en condoleance. Wilt u voorafgaand aan de uitvaart de tijd nemen voor een rouwbezoek? In een rouwcentrum kunt u rustig op eigen gelegenheid afscheid nemen van de overledene, maar u kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld thuis rouwbezoek te ontvangen. Na afloop van de begrafenis of crematie is het vaak ook fijn om samen nog even bij te praten met een hapje en een drankje.

Wie kan mij helpen?
Er komt nog behoorlijk wat kijken bij de voorbereiding van een begrafenis of crematie, terwijl u al zoveel andere dingen aan uw hoofd heeft. Daarom kunt u het beste zo snel mogelijk een erkende uitvaartondernemer inschakelen, zoals Uitvaartverzorging Meijer-Dam in Duivendrecht. Uw uitvaartverzorger zorgt ervoor dat alles goed geregeld is en begeleidt u voor, tijdens en na de begrafenis of crematie. Ook verzorgt deze alle formaliteiten. Zo kunt u erop vertrouwen dat de uitvaart perfect aan uw wensen en die van de overledene voldoet, zonder dat u zelf verantwoordelijk bent voor de gehele organisatie.

De professionele uitvaartverzorgers van Uitvaartverzorging Meijer-Dam uit Duivendrecht zullen u niet in de kou laten staan. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar.
Feed